17 December 2013 09:22

 The building of the Electricity Authority Offices (EAC) in Paphos, designed by Iraklis Papachristou was judged as the most remarkable architectural project of the past five years by the Jury of the State Architecture Awards 2013.
The jury also gave an honorary mention to Andreas Vardas for his designs of the private offices of a company in Limassol, while for the category of ‘New Architects’, honorary mentions were given to architects Petros Fokaides, Loukas Triantis and Sotiris Vittis.
Granted every three years, the awards will be given by the President of the Republic, Nicos Anastasiades, at the University of Cyprus on Tuesday.

EAC building
Designed by Iraklis Papachristou, the EAC building in Paphos won an award for ‘remarkable architectural work’ and is a modern building prototype for saving energy. The entire composition is 120 metres long, part of which hosts the customer services and then largely rests on a stilt and ends up resting on a hill. In the free space on the ground floor, an energy park was created which passes underneath the stilt and continues on the north side of the building.
The customer service area stands out with the black granite that coats its inner and outer shell. Upon entering, one’s attention is drawn to the three rectangular blocks of concrete that float from the roof which are used as a source of light. The building also includes management and personnel offices, the drawing room and the filing room.
The integration of innovative systems to save energy by 50% played an important role in the design of the building.
Apart from the EAC building, Papachristou has already won two other state awards. In 2010, he received the state award in the category of ‘Remarkable Architectural Work’ for the sports facilities building of the University of Cyprus, while during the same year, he also attained an honorable mention for the Greek School Forum.

Fameline Properties
The offices of Fameline Properties designed by Andreas Vardas is close to Limassol-Nicosia highway, near the Mesa Yitonia roundabout. The shape of the building was based on its location. On the north side, on the side of the road, small openings which allow natural light to enter the building were placed over the rectangular-shaped building. On the south side of the building, large windows were put in place, allowing views of the blue sea.
On the inside, the design aimed to create flexible spaces that can be adjusted according to the company’s needs and avoided using intermediate columns. On the ground floor is the reception area, restaurant and canteen, meeting rooms and fitness centre. The three floors house the offices.
Across from the elevators on each floor, small “boxes” were created for small meeting places, separated from the offices. Great emphasis was given to bioclimatic design. It is estimated that the building consumes 15kwh/m2 annually, placing the building in the category of buildings with the lowest energy consumption in Europe.
Residence
in Makedonitissa
Architects Petros Fokaidis and Loucas Triantis won honorable mention for a house in Makedonitissa in the shape of ‘H’. The design took into account occupants’ need for privacy, however, on its façade, a large opening with remote controlled electric aluminum blinds control the views. Part of the central body of the house is placed on stilts. As you enter, you cross a small path under the stilts in order to reach the main entrance. The space around the stilts is used as an internal courtyard which residents use almost all year round. By planting in selected locations and by using passive energy design, the architects have adapted the house to local climatic conditions. The design meets the needs of a young couple with a child and take into account the prospect of more family members and changes in their activities in the future.

Residence in Aradippou
Sotiris Vittis’ design took into account that another house will be built in the large plot of land in the future. The residence resembles an open Greek ‘Π’ which consists of two white building blocks, a ground floor and a two-storey house which are all connected by a grey block. The interesting game with varying blocks and volumes helped to develop an ongoing dialogue between the spaces of the house and the patio. The entrance to the house is made from the white block which is open on both sides. An opening here leads to an interesting path to the main entrance and from there one finds the main living room, dining room, kitchen, second living room and hospitality room. Upstairs are three bedrooms. The inner courtyard and its orientation contributes to the house being cool in summer and warm in winter.
The house is 260 sq m and also includes a 50-square-metre basement. The committee set up for the Architecture State Awards consisted of Athina Aristotelous, Architect and Town Planner, Representative of the Department of Building and Housing, Michalis Papageorgiou, Architect and Town Planner, Representative of Department of Public Works, Marios Pelekanos, Architect and Representative of ETEK, Themis Themistocles, Architect and Representative of SPMAK, Panagiotis Pierides, Representative of SPK, Marios Fokas, Architect and Professor at the University of Cyprus, Zenon Sierepeklis, architect and Nicos Pattichis, publisher and collector.


ShowBiz

Weather from k24.net

Radio Stations

CYPRUS MAP

Cyprus maps

City Centre Maps